Domov >> Inšpirácie >> Bazový sirup až do zimy! Jednoduchý recept v 15 krokoch

Bazový sirup až do zimy! Jednoduchý recept v 15 krokoch

[Tento článok Vám zaberie 4 minúty čítania a 15 nových informácií]

Domáci bazový sirup je omnoho jednoduchší, ako si mnohí myslia.
Stačí si len vyhradiť pár hodín času na prípravu a pitné zásoby na zimu sú pripravené pre celú rodinu, aspoň u nás to takto funguje. 🙂
A hoci na internete nájdete mnoho receptov, nie každý vám vydrží až do zimy. Preto som sa rozhodla spísať ten môj recept na bazový sirup, ktorý u mňa funguje najlepšie.
Tu je 15 krokov prípravy domáceho bazového sirupu krok za krokom:
V prípade otázok vám rada odpoviem v komentároch:

Recept na domáci bazový sirup


  1. Čistú vodu prevarím – ja  mám hrniec s objemom 4 litre.
  2. Vodu nechám odstáť.
  3. Do vychladnutej vody ukladám kvety bazy čiernej, nedá sa presne určiť, koľko kvetov. Všetko závisí od veľkosti kvetov a ich plnosti. Stále ale platí, čím viac kvetov, tým intenzívnejšia chuť bazového sirupu. Ja napĺňam od oka tak, aby bol hrniec zaplnený až po okraj.
  4. Ošúpaný a na plátky pokrájaný 1 citrón pridám do vody s bazou.
  5. Nechám luhovať a po 24 hodinách šťavu scedím cez sitko a gázu.
  6. Vyžmýkam zvyšky (kvety + citrón) cez gázu.
  7. Bazovú šťavu zohrejem maximálne na 80 °C, aby bola zachovaná plná výživová hodnota sirupu.
  8. Potom dosypeme na 1 liter vody 1,5 kg cukru. Cukor je výborný konzervant, preto by mal byť zastúpený v pomere minimálne 50%, aby nám sirup vydržal čo najdlhšie.
  9. Pridám ešte 3 plné čajové lyžičky kyseliny citrónovej.
  10. Nechám opäť zohriať na teplotu aspoň 70 °C.
  11. Lejem do umytých a horúcich fliaš, ktoré som si pred tým vložila do rúry na 120 °C => dokonalá sterilizácia. Odporúča sa zohrievať fľaše na minimálne 15 minút (aspoň 100 °C).
  12. Sirup lejem do plna až po okraj hrdla fľaše, aby nám sirup nezačal kvasiť.
  13. Fľašky pevne uzavriem a zakryjem do teplej deky.
  14. Fľaše ukladám do vodorovnej polohy, kedy sa vička lepšie prisajú.
  15. Vychladené bazové sirupy po dvoch dňoch uložím na tmavé a chladné miesto, napríklad do pivnice alebo miestnosti bez svetelného žiarenia. Ja som si v pivnici zakryla okná kartónom. Sirupy takto vydržia dlhšie.

Takto pripravený bazový sirup vydrží aj rok. Po otvorení sa odporúča skladovať sirup v chladničke, aby sa nepokazil, keďže jediný konzervant je cukor a kyselina citrónová (a žiadne “Éčka”).

Recept na fotkách


baza čierna

Krík bazy čiernej vo voľnej prírode.

kvety bazy

Vyzbierané kvety bazy čiernej očistíme od stonky.

bazové sirupy

Nápoj zo zlata domáci bazový sirup.

4 komentáre

  1. Veľa zbytočných a enegreticky náročných krokov. Prevariť pitnú vodu a potom dať do nej kvety, ktoré sú mikrobiologicky určite nie čisté ( pohyb mravcov, rôzneho hmyzu, vtákov ) je absolútne zbytočné. Zohriať sirup na 80 st a Fľaše sterilizovať 15 min v rúre pri 120 st – to nedáva zmysel. Nakoniec to zahriať na 70 st, neviem za akým účelom.

    • Dobrý deň Marián,
      ďakujeme za postreh!
      Môžete vyskúšať vynechať energeticky náročné kroky, ako je sterilizácia teplotou a podobne.
      Len až po roku či dvoch môžete vidieť výsledok v podobe “skysnutia” sirupu.
      Takto to robíme my a bazový sirup nemá problém vydržať aj 2 roky (viac sa nám nepodarilo, pretože sme ho stihli vypiť) 🙂
      Ale budeme radi za Váš postreh, ako to robíte Vy a aký dlhý čas Vám bazový sirup vydržal.
      Pekný deň 🙂

  2. Dobry den kupim 400 kusov dakujem

    Jozef

    • Dobrý deň prajeme Jozef,

      žiaľ, bazový sirup si pripravujeme len na vlastnú spotrebu, ale nie na predaj.
      Ak máte záujem, dajte nám vedieť, a skúsime Vám pomôcť.

      Pekný deň

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia su označené *

*

x

Prečítaj si aj ...

Polievka z pečenej tekvice

Polievka z pečenej tekvice so zelerom ⭐️ Recept

Naša tekvicová polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a výživná. Obľúbia si ju aj vaši najmenší, tým si môžete byť istí. Hoci jej príprava