[Tento článok Vám zaberie 4 minúty čítania a 15 nových informácií]
Domáci bazový sirup je omnoho jednoduchší, ako si mnohí myslia.
Stačí si len vyhradiť pár hodín času na prípravu a pitné zásoby na zimu sú pripravené pre celú rodinu, aspoň u nás to takto funguje. 🙂
A hoci na internete nájdete mnoho receptov, nie každý vám vydrží až do zimy. Preto som sa rozhodla spísať ten môj recept na bazový sirup, ktorý u mňa funguje najlepšie.
Tu je 15 krokov prípravy domáceho bazového sirupu krok za krokom:
V prípade otázok vám rada odpoviem v komentároch:
Recept na domáci bazový sirup
- Čistú vodu prevarím – ja mám hrniec s objemom 4 litre.
- Vodu nechám odstáť.
- Do vychladnutej vody ukladám kvety bazy čiernej, nedá sa presne určiť, koľko kvetov. Všetko závisí od veľkosti kvetov a ich plnosti. Stále ale platí, čím viac kvetov, tým intenzívnejšia chuť bazového sirupu. Ja napĺňam od oka tak, aby bol hrniec zaplnený až po okraj.
- Ošúpaný a na plátky pokrájaný 1 citrón pridám do vody s bazou.
- Nechám luhovať a po 24 hodinách šťavu scedím cez sitko a gázu.
- Vyžmýkam zvyšky (kvety + citrón) cez gázu.
- Bazovú šťavu zohrejem maximálne na 80 °C, aby bola zachovaná plná výživová hodnota sirupu.
- Potom dosypeme na 1 liter vody 1,5 kg cukru. Cukor je výborný konzervant, preto by mal byť zastúpený v pomere minimálne 50%, aby nám sirup vydržal čo najdlhšie.
- Pridám ešte 3 plné čajové lyžičky kyseliny citrónovej.
- Nechám opäť zohriať na teplotu aspoň 70 °C.
- Lejem do umytých a horúcich fliaš, ktoré som si pred tým vložila do rúry na 120 °C => dokonalá sterilizácia. Odporúča sa zohrievať fľaše na minimálne 15 minút (aspoň 100 °C).
- Sirup lejem do plna až po okraj hrdla fľaše, aby nám sirup nezačal kvasiť.
- Fľašky pevne uzavriem a zakryjem do teplej deky.
- Fľaše ukladám do vodorovnej polohy, kedy sa vička lepšie prisajú.
- Vychladené bazové sirupy po dvoch dňoch uložím na tmavé a chladné miesto, napríklad do pivnice alebo miestnosti bez svetelného žiarenia. Ja som si v pivnici zakryla okná kartónom. Sirupy takto vydržia dlhšie.
Takto pripravený bazový sirup vydrží aj rok. Po otvorení sa odporúča skladovať sirup v chladničke, aby sa nepokazil, keďže jediný konzervant je cukor a kyselina citrónová (a žiadne “Éčka”).
Veľa zbytočných a enegreticky náročných krokov. Prevariť pitnú vodu a potom dať do nej kvety, ktoré sú mikrobiologicky určite nie čisté ( pohyb mravcov, rôzneho hmyzu, vtákov ) je absolútne zbytočné. Zohriať sirup na 80 st a Fľaše sterilizovať 15 min v rúre pri 120 st – to nedáva zmysel. Nakoniec to zahriať na 70 st, neviem za akým účelom.
Dobrý deň Marián,
ďakujeme za postreh!
Môžete vyskúšať vynechať energeticky náročné kroky, ako je sterilizácia teplotou a podobne.
Len až po roku či dvoch môžete vidieť výsledok v podobe “skysnutia” sirupu.
Takto to robíme my a bazový sirup nemá problém vydržať aj 2 roky (viac sa nám nepodarilo, pretože sme ho stihli vypiť) 🙂
Ale budeme radi za Váš postreh, ako to robíte Vy a aký dlhý čas Vám bazový sirup vydržal.
Pekný deň 🙂
Dobry den kupim 400 kusov dakujem
Jozef
Dobrý deň prajeme Jozef,
žiaľ, bazový sirup si pripravujeme len na vlastnú spotrebu, ale nie na predaj.
Ak máte záujem, dajte nám vedieť, a skúsime Vám pomôcť.
Pekný deň