[Tento článok Vám zaberie 4 minúty čítania a 13 nových informácií]
Bolí vás brucho či trápia žalúdočné problémy? Za všetkými symptómami môžete hľadať napríklad užívanie antibiotík, stres, zle nastavená diéta alebo dokonca kombinácia týchto faktorov. Ak však zistíte, že žiaden z týchto faktorov vám to nespôsobuje, je správny čas zamyslieť sa, či nepociťujete príznaky ochorenia HIT – histamínová intolerancia.
Histamín
Jednoduchou odpoveďou, čo vlastne histamín je, môže byť definícia, že ide o neurotransmiter, ktorý sa produkuje počas alergickej reakcie. Úlohou histamínu je upozorňovať telo resp. imunitný systém na potenciálne riziko.
To sa následne premieta v alergických reakciách ako sú napuchnuté oči, svrbenie a iné alergické reakcie. To vysvetľuje, prečo vám doktor predpíše antihistaminiká počas alergie.
Histamín je biogénny amín, ktorý zabezpečuje komunikáciu tela s vašim mozgom. Zároveň je to prvok, ktorý je zodpovedný za rozklad potravy, ktorú práve požijete.
Histamínová intolerancia – alergia na histamín
V zdravom človeku je zabezpečená rovnováha produkcie histamínu za pomoci enzýmu zvanom diaminooxidáza (Diamine oxidase – DAO). Tento enzým rozkladá histamín v tele a zabezpečuje tak, že nikdy sa nebude kumulovať v tele. No nie všetci majú dostatok tohto enzýmu a vtedy sa množstvo histamínu môže pohybovať na nekontrolovateľnej úrovni – alergii na histamín.
Dá sa však povedať, že ide o normálnu, no nie častú reakciu. Avšak v prípadoch, kedy sa histamín nerozkladá v tele poriadne už dlhšiu dobu, vtedy môžeme hovoriť o histamínovej intolerancii alebo aj intolerancii na histamín.
Keďže histamín sa nachádza v krvnom obehu, môže tak zasiahnuť celé telo. Vtedy sa nadbytok histamínu prejavuje najmä v žalúdku, pokožke, mozgu, pľúcach ale aj kardiovaskulárnom systéme. To vysvetľuje, prečo nadbytok histamínu dokáže vytvoriť také široké spektrum zdravotných problémov.
Príznaky histamínovej intolerancie
Bolesti hlavy, nepravidelná stolica, točenie (krútenie) v žalúdku, hypertenzia (vysoký krvný tlak), podráždenosť, závraty, úzkosť, červenanie sa, kŕče, ťažkosti s dýchaním, nepravidelný tlkot srdca, únava až úplne vyčerpanie, vyrážky na pokožke – to všetko môže byť prejavom histamínovej intolerancie.
Väčšina pacientov skúša následne experimentovať s rôznymi diétami, úpravou stravného lístku či vynechanie konkrétnej ingrediencie zo svojho jedálnička. Ak však nič nepomáha, potom histamínová intolerancia môže byť odpoveďou toho, po čom tak zúfalo hľadáte.
Ako zistiť, či trpím histamínovou intoleranciou?
Ak si po prečítaní príznakov histamínovej intolerancie poviete: “To sú presne moje problémy”, ešte stále to nemusí byť pravda. Faktom je, že momentálne týmto ochorením trpí len menej než jedno percento populácie, takže stále je veľká šanca, že do nej nespadáte.
Na zistenie histamínovej intolerancie vás môže doktor podrobiť testom na zistenie, či máte dostatok hladiny diaminooxidázy (DAO) a teda, či sa histamín má šancu zhromažďovať v tele.
Pri ženách sa robia testy náročnejšie, keďže úroveň DAO sa môže pohybovať na rôznej úrovni aj počas tehotenstva, menštruácie či dojčenia.
Preto najpoužívanejšou a najspoľahlivejšou metódou je eliminačná diéta histamínu po dobu štyroch týždňov.
Zakázané potraviny pri histamínovej diéte
Najväčším zdrojom histamínu v jedle nie je jedlo samotné, ako si mnohí myslia. Sú to ale baktérie v jedle, ktoré prirodzene, ako časť metabolizmu, produkujú histamín.
Jedlá, ktoré obsahujú vysokú úroveň histamínu a mali by byť úplne odstránené z jedálnička počas histamínovej diéty:
Kvasené jedlá:
Droždie
Pivo
Chlieb
Keksíky
Tofu
Bielkoviny
Mliečne výrobky – mlieko, syry, kefír, jogurt, kyslá smotana, tvaroh, cmar
Zvyšky mäsa – najmä mäso uložené v chladničke dlhšie než 2 dni
Ryby – Čím väčší interval od doby chytenia ryby, tým vyššia hladina histamínu.
Ryby v plechovke sú najhoršie – tuniak, sardinky, losos
Klobása
Saláma
Orechy – najmä vlašské orechy a kešú orechy
Vajíčka – najmä bielka
Fazuľa
Strukoviny
Zelenina
Špenát
Baklažán
Tekvica
Paradajka a všetky výrobky z paradajok
Huby
Olivy
Ovocie
Sušené ovocie
Bobuľové plody – ríbezle, maliny, jahody
Čerešne
Slivky
Marhule
Nápoje
Alkoholické – najmä pivo a víno
Nápoje s obsahom kávy
Coca – Cola a energetické nápoje
Korenia
Aníz
Škorica
Ocot a produkty z octu
Čokoláda a kakao
Všetky produkty s obsahom čokolády a kakaa
Umelé farbivá a konzervačné látky
Síran
Dusičnan
Existujú aj jedlá, ktoré samé o sebe neobsahujú histamín, ale pomáhajú telu s uvoľňovaním histamínu.
Citrusové plody
Banán
Jahody
Tekvica
Kiwi
Grapefruit
Hrach
Baklažán
Špenát
Huby
Avokádo
Papája
Ananás
Väčšina korení
Orechy
Bielka z vajíčka
Bravčové mäso
Čaj – čierny, zelený a mätový
Aké sú potom povolené potraviny pri histamínovej intolerancii?
Po prečítaní tohto zoznamu sa nejednému pacientovi zatočí hlava. Dobrou správou však je, že táto diéta nie je trvalá. Keď sa vaše črevá uzdravia, vaša schopnosť metabolizácie histamínu sa zvýši a vy tak pomaly budete môcť opäť začať s bežným stravovaním bez prejavov histamínovej intolerancie.
Taktiež je dôležité poznamenať, že nie každý má rovnakú úroveň histamínovej intolerancie. Niekomu stačí vyradiť len pár surovín z jedálnička, kdežto niekto sa musí poriadne postiť. Ale opäť netreba zabúdať, že ide len o dočasný stav a dočasnú histamínovú diétu.
Veľmi dobrým a praktickým nápadom je viesť si záznamy o stravovaní, aby ste presne zistili, do ktorej skupiny patríte vy a čo vám naozaj reálne škodí. Cieľom tejto diéty je po čase opäť nabehnúť na bežný zdravý typ stravovania, pretože vynechať toľko zdravého jedla z jedálnička tiež nie je ideálne.
Výživový doplnok Daosin a jeho cena
Daosin obsahuje prírodný enzým diamine oxidase, a nie umelý. Podľa skúsenosti pacientov pomáha tento výživový doplnok len pri niektorých potravinách – tých, ktore majú veľa histamínu, ako napríklad syry či kyslá kapusta. Alkohol, ktorý je pri HIT najhorší, väčšina druhov ovocia (najmä citrusové plody) či mlieko nemajú veľa histamínu, ale vedia ho uvoľniť z tela – a tu je DAO bezmocné.
DAOSIN sa práve zameriava na dopĺňanie hladiny DAO v krvi, ktorá štiepi a odbúrava histamín. Aktuálna cena z online shopu www.reviwell.at sa pohybuje okolo 37€ za 60 kapsulové balenie. Viac o účinkoch Daosinu si môžete prečítať tu.
Fórum a reakcie čitateľov na histamínovú intoleranciu:
dodka518
Dobry den. Takisto mi zistili alergiu na histamin (asi pred tristvrte rokom), ale vsetci tu pisete, ze ste na vysledky cakali 2 mesiace, no mne to zistili nahodou, ked zistovali, z coho sa mi po tele vysypali bolestive cervene skvrny s takou bielou malou vyrazkou v strede. Zistili mi to z tych beznych testov na alergie. Nikdy som nemala ziadne priznaky, az teraz poslednou dobou mavam krce v zaludku vzdy tak na hodinu ci dve a tak zahadne ako bolest pride aj odide. Navyse lekar mi vobec o histaminovaj intolerancii nepovedal nic navyse. Iba mi capil na stol 2 letaky a to bolo vsetko. No neviem co si mam o tych bolestiach mysliet (prichadzaju akoby v takych vlnach, kedy to zacne prisernou bolestou hrudnika a potom to prejde do zaludka a zrazu to zmizne a potom znova a znova) lebo v 13 rokoch mi zistili vrodenu skoliozu a s chrbticou to tak byva ze bolest zvykne vystrelovat vsade, tak teraz neviem ci je to jedno, alebo druhe, ci mozno nieco uplne tretie. No najviac ma trapi to, ze ked mam takeo probkemy v 19-nastich, staroby sa asi nedozijem.
Peto S
Vsetci kto mate HIT si skuste nechat urobit kontrolny odber, avsak nielen na aktivitu (0-40, 40-80, >80), ale aj na koncentraciu.
Aktivita meria ucinnost DAO v tele, je vsak ovplyvnena pritomnostou vitaminu B6, C, magneziom a medou (vsetky tieto su potrebne pre spravne fungovanie DAO).
Koncentracia naopak hovori o tom, kolko enzymu si telo vie vytvorit. Hodnoty su 0-5 (pravdepodobna HIT), 5-10 (mozna HIT), >10 (nepravdepodobna HIT).
Mozete tak mat napriklad aktivitu v norme a koncentraciu zlu (ta horsia varianta, telo proste nevie vytvorit dostatok enzymu), alebo aktivitu zlu a koncentraciu v norme (ta “lepsia” varianta, mozno staci len pridat vitamin B6, C, magnezium ci med). Kombinaciou tychto vysetreni ziskate presny obraz o vasom type HIT. Mozno budete moct jest vsetko, len v mensich porciach a zriedkavejsie…
DAOsin pomaha len pri niektorych potravinach – tych, ktore maju vela histaminu (kysla kapusta, syry). Potraviny ako vsetok alkohol (ten je pri HIT najhorsi), vacsina druhov ovocia (najma citrusove plody), mlieko ci Ecka nemaju vela histaminu, ale vedia ho uvolnit vo velkom z tela – a tu je DAO bezmocne.
anonymkacole
Ahojte 🙂 no bohužiaľ aj ja mám HIT k tomu laktózovú intoleranciu a hit mi spôsobila astmu, problémy so srdcom, akné, tráviace problémy, občasné depresie, nervozitu, bolesti pri menštruácii, migrény, a to mám 18 a neviem čo bude za pár rokov …
hamma
Ako Vás tu tak čítam problémy s pleťou sú ešte v poriadku, mne HIT robí najväčší problém s dýchaním, srdcom, tráviace ťažkosti sú už pre mňa niekedy dokonca banalitou., stolica aj 7 krát za deň, ležanie v nemocnici, až teraz konečne prišli čím to všetko bolo spôsobené.
marci17
Ludia,ak mate problemy s histaminom a rozne traviace tazkosti, skuste otvorit usta a spocitat amalgamove plomby. Dobry clanok o skodlivosti amalgamu je aj na www.badatel.sk. Ja som momentalne pod terapiou, mam v ustach este styri blomby no uz teraz sa citim lepsie. Za vsetky moje traviace problemy, intoleranciu a stratu samej seba, stoji ortut z amalgamovych plomb. Je to smutna realita, ale da sa toho zbavit. Vela ludi tomu neveri, no najlepsi dokaz su vlastne skusenosti pred a po.
werdza
Aj mne bola pred pár rokmi zistená alergia na histamín, alergickú astmu mám od 21 rokov (kvoli opakujúcim sa mykoplazmovým zápalom pľúc od 10tich rokov) a tá alergia na histamín mi prišla asi v 24 rokoch. Mávala som to až v takom zlom štádiu, že som nemohla jesť skoro nič bežné. Alergiu na víno, ocot a pivo mám doteraz (budem mať 28 rokov), ale našťastie ostatné mi pomizli. V čase tej najväčšej alergie som nemohla jesť napríklad ani žiadne mäso, ani kupované od dedinčanov, stačilo mi zjesť pár lyžíc šťavy z kuracej polievky varenej z kuriatka kupovaného a chovaného na dvore u dedinčanov a hneď mi prišlo zle, najprv pocit na odpadnutie, točenie hlavy, potom astmatický záchvat. Okrem tej alergie na mäso, som mala vyše roka aj alergie: víno, ocot, pivo, niektoré éčka a glutamát, na kravské mlieko (výrobky z kozieho a ovčieho som mohla), alergiu na pohánku, huby, aj na sóju a pšenicu, takže som nemohla jesť skoro nič normálne a v reštaurácii som si mohla dať akurát hranolky a čerstvú zeleninu bez octu. Nakupovala som hlavne v bio obchodoch, ale ajtak sa mi od vtedy zdravie len zhoršovalo a pribudli ďaľšie zdravotné problémy, ako aj znížená funkca štítnej žľazy, tetánia, prekyslený organizmus. Veľmi mi na odstránenie niektorých alergii pomohla jedna pani, ktorá lieči homeopatickým prístrojom bicom (neviem, či to ešte robí, ale oplatí sa niekoho takého vzgoogliť, aj v relácii Reflex raz bola reportáž o jednom chlapcovi, ktorému ten prístroj pomohol z alergíí), pár sedení u nej, a ten prístroj mi pomohol odstrániť niektoré alergie a ostatné už potom samé pomizli, akurát tej najväčšej spomínanej na ocot a víno a pivo sa neviem zbaviť, ale lepší sa vďaka kapsulám z rias, ktoré beriem a pomáhajú mi liečiť sa, odkedy ich beriem, už nepoužívam dávkovač liekov, som vysadila liek na zníženú funkciu štítnej žlazy, aj tetániu mám ok (lebo tie kapsule zo štyroch sladkovodných rias, pestovaných na riasovej farme obsahujú vyše 4000 vitálnych látok, a najsilnejší antioxidant- astaxantín, takže aj jód na štítnu žlazu, aj vápnik, horčík a D na tetániu), vysadila som milurit na prekyslený organizmus, lebo tie riasy neutralizujú kyslé prostredie. Aj astma aj alergia na ocot a víno a stuchlinu a dym z ohňa sa mi lepšia, kedysi mi tak smrdeli, že stačilo sa mi trochu ich nadýchnuť a dostala som astmatický záchvat a teraz vydržím v pohode dýchať dlhší čas v uzavretom priestore, kde ich cítiť. Tie riasy mi naozaj veľmi pomáhajú a dokážu liečiť zdravotné problémy. Veď aj organizácia WHO zaradila riasy, ako základnú potravinu. Ak by aj nastala nejaká katastrofa a bol by nedostatok jedla, tak na riasach by sa dalo prežiť, lebo obsahujú živiny, čo telo potrebuje. V týchto kapsulách z rias sú 4 najúčinnejšie- Chlorella, ktorá organizmus čistí. Spirulina a Litotamnium calcareum, ktoré organizmus zásobujú, majú vyše 4000 vitálnych látok, a haematococcus pulvialis, ktorá ma najúčinnejší antioxidant- astaxantín. Neberte, to, ako reklamu, ale naozaj by som rada ľuďom pomohla niečím, čo pomáha aj mne, ak by mal niekto záujem o viac info, píšte mi mail a môžem poslať leták, alebo aj link, kde sa dajú objednať, alebo ak ste z BA aj vás vziať na prednášku. Pixla na mesiac stojí 50 eur, predáva to jedna nemecká multilevelmarketingová spoločnoť, takže sa do toho dá ísť aj obchodne a zarábať si tým a potom je samozrejme cena výrobku nižšia a z každej predanej vám potom ostane 10 eur…
shva
Zdravim vas.
Pred asi 3/4 rokom som sem cosi napisala.
Histaminova intolerancia je len dalsi dosledok pravych pricin.
Stavila by som sa, ze vsetci to mate vdaka kyslemu prostrediu v crevach, kedze deamino-oxidaza je citliva na kysle ph.
Cize ciastocnou pricinou je kandidoza, alebo nieco podobne – premnozenie zlych bakterii v crevach.
Pricinou tejto priciny a mnohych dalsich problemov, ako pelove alergie a vsetky choroby je v celkovej strave.
Ak vas zaujima vase zdravie (aj deti) a radi by ste prezili dlhy zivot plny energie a bez zdravotnych problemov (aj psychickych), precitajte si toto:
www.insightsofgod.com
Mne bola tiez zistena HIT – a teraz uz ju nemam 😉 … zbavila som sa aj takych problemov, co klasicki lekari pokladaju za normalne! (a este je zaujimave preco sa o tom nevie? – vie, len je o tom malo pocut, lebo by skrachovali farmaceuticke spolocnosti)
tu mate doplnujuce informacie:
Vela stastia a otvorenu mysel! (nereagujte na to hned obranne – ovladnite svoje ego a zavislost)
Drzim palce a majte sa dobre.
RNG
histaminy v potravinach su len v kvasenych alebo odlezanych produktoch, nie celkom cerstvych.
Ale alergie su nielen na histaminy, ale aj na rozne ine potraviny. v tom pripade samotne telo vyraba svoje vlastne histaminy. Antihistaminicke potraviny a doplnky su najma quercitin, dumbier a rozne enzymi. Toto sa da brat bezpecne aj v tehotenstve.
Stresve hnacky treba adresovat potlacanim stresu.
A pripadne crevne nakazy treba potlacit probiotikami
katkach
Viete čo je sranda? ja som pred 10 rokmi chodila pravidelne alergologičke a odmalička som mavala ohádzaný jazyk po orechoch rajčinách kyslej kapuste, ananase horčici,.. kiwach neviem čom všetkom a nikdy nikto nevedel prečo… teraz som sa pozerala do karty ze na co vsetko mam alergiu nasla si co to je vlastne ten histamín a tým sa všetko vysvetluje, len nechápem prečo to u mna nikdy nikto neriešil ani o tom nepovedali mame ani mne a to som bola ešte male dieťa ked mi robili alergologicke vyšetrenia a zistili to…. naozaj zaujmave, a teraz tiež neviem či to nejak riešiť alebo nehať tak a existovať dalej s jazvenym jazykom.. a neviem či aj to akné ktoré mi aj po 20tke pretrváva nie je z toho.. 🙁
Martin K
uzivam DAOSIN od noveho roku, pozorujem sa, skusam vynechat a sledujem reakciu potom skusim rovnake jedlo ale pol hodinu predtym si dam DAOSIN a sledujem efekt.
VYSLEDOK: funguje to pomerne dobre 🙂 Tzn. ze som sa vratil k cvojim oblubenym potravinam, a ked mam na ne chut tak si ich dam. A bez vaznejsich koznych prejavov ako predtym 🙂
Samozrejme nieje to uplne dokonale, pretoze ja neviem kolko histaminu dane jednlo ktore sa chystam zjest obsahuje a jedna tabletka DAOSINu ma tusim okolo 4g DAO. Takze len skusam a snad sa mi podari casom najst system “koko tabletiek pred akym jedlom” 😉
Prave vcera som bol u MUDr.Talana, len tak sa ukazat, vsetko som mu vyrozpraval, tesil sa ze to pomaha. Poradil mi ze uz DAO robia aj niekde v Madarsku, takze by to mohlo byt lacnejsie ako ten svajciarsky vyrobok 🙂
RNG
Daosin neobsahuje umely ale prirodny enzym, diamine oxidase.
Povodne bol izolovany z prasacich criev, dnes sa uz vyraba z rastlin.
Podobny vyrobok v USA sa nazyva Histame, a zda sa , ze ho budu pridavat aj do roznych enzymatickych zmesi na pomoc traveniu a proti alergickym reakciam na jedla.
shva
Dobry den prajem. No ja mam tiez hist. intoleranciu. Bola mi zistena tak, ze som si ten test chcela dat spravit sama. Na nete som natrafila na tento clanok www.pluska.sk ked som zistovala co je to histamin, lebo alergiu nemam, imunitu dobru, ale histamin som mala silnu reakciu. Doktorka nevedela co so mnou, ked mi tieto dva testy vysli negativne a asi boli jedine co vedela poslat do blavy. tak som jej povedala o tom co som citala, tak ze dobre, skusime a zistilo sa ze mam vyrazne znizenu deamino oxidazu. cize keby som na to sama nedala podnet, tak mi nic nezisti… len by sedela a zalamovala rukami ze nevie.
no a “alergicke” reakcie som mala vzdy na nieco – resp. to byvalo slabe svrbenie. citila som ho napr v ustach po zjedeni jablka, lieskovcov, rajcin; aj na rukach pri krajani rajcin. mam akne na tvary a ramenach pricom uz som po puberte. najvacsi problem mi robi ale cukor – resp. mozno to bude len cokolada (ja som to tak zovseobecnila, ked som nevedela co mi je). Dalej viem ze ma z niektorych potravin naduva viac ako by sa patrilo – kysla kapusta – vianoce – nocna mora 🙂 a asi aj ine… dalej zeny v rodine mali nejaky problem aj s cervenym vinom, co som ja nejak moc nechcela testovat, ked som videla ako dopadla raz moja segra :). musim si to odsledovat. Zacinam dnes, lebo dnes som sa dozvedela tuto spravicku o intolerancii.
Od dnes su moje najdolezitejsie veci, ktore budem mat vzdy zo sebou – blocek, mala ceruzka a par antihistaminik.
RNGe
Histaminy sa v cerstvych jedlach nachadzaju velmi malo, ale rozne mikroby ich vytvaraju v nich.
Preto odstarnute masa, kvasene produktu(syry, vina sampanske) a ine produkty ich maju vela.
Cokolada sa napr vyraba z kakaovych bobov, ktore sa najprv fermentuju(kvasia) potom prazia, drvia, miesaju dni do hladkosti.V tom procese sa ale histaminy z kvasenia zialbohu nestratia.
Damme
zdravim, ked sa ta mozem spytat, odkedy
uzivas ten DAOSIN…co sa zmenilo, co badas..ake zlepsenie alebo ine javy?..popritom uz neuzivas nic na alergiu?..ja si Daosin dovolit nemozem, beriem Xyzal, zabera aj ten, ale snazim sa vyhybat potravin, v ktorych histamin je…cize som v tomto dost obmedzovany..aj ked nie vzdy sa da nejest to-ktore jedlo..v malom mnozstve to ze vraj neskodi.Dr. Talan mi zistil aj intoleranciu na mlieko, mozem len prevarene, aj tak ho nepijem..lebo mi nejako mlieko nechuti.
Mozem potvrdit co pises, u Talana sa nacakate:) moj rekord je 4 hodiny..doslova uz zufalost:))
Vypisal ti aj potraviny ktorym sa mas vyhybat? mne ano..od citrusov, cokolady, cez kecup, horcicu, orechy, jahody,maliny az po spenat a kyslu kapustu.
Ale co som sinasiel, najvacsi obsah histaminu sa nachadza:
v rybach – hlavne tuniak
tvrde salamy, tvrde syry
paradajky, kecup
alkohol – hlavne cervene vino
Ján1
Našiel som túto tému, , ked som vyhladaval vo vyhladavaci liek Daosin. Mne ochorenie diagnostikoval Dr . Lešťan z Prešova pred troma mesiacmi. po histaminovej diete sa stav dramaticky zlepsil , teraz patrame po pricine stavu , kedze ako mi bolo vysvetlené , velakrát je pricina zníženie DAO najditelná…. ja mám napríklad opakovane v stolici kvasinky a teraz sme sa dohodli , ze vyskasma na 2 mesiace bezlepkovú dietu – kedze uz v min . pri vysdení muky sa stav zlepsil . 3 roky som bezvysledne chodil po gastroenterologoch , koznych lekárov. Radim vsetkym, najdite si dobreho alergologa , kt . bude s vami hladat pricinu Vaich problemov. Klobúk dole pred Dr . Lešťanom.
Janka666
Zázvor je vynikajúci, ked sa nastrúha a zaleje horúcou vodou, pridá sa med a nechá sa vychladnúť…veľmi dobrý čajík..odporúčam.
Martin
Som cerstvo indetifikovany MUDr.Talanom na Hist.Intoleranciu. Predchadzalo tomu podobne ako u statnych rozne kozne reakcie pri konzumacii potravin s obsahom hoci len stopovym mnozstvom orechov…zistil som to sebapozorovanim asi pred rokom a pol, neriesil som to a pripisoval stresu. Nakoniec ma moja lekarka “donutila” ist k MUDr.Talanovi…urcite Vam odporucam vyuzit poplatok za objednanie sa na cas (telefonicky) za 5€ ak zrovna nemate volne dni na niekolko pokusov na skusanie to v jeho cakarni.
Pan doktor ked zistil po vykonani vsetkych moznych testov na alergie ze jeho uloha ako alergologa skoncila a odporuca mi navstivit Dermatologa a skusit sa na tie kozne reakcie pozriet z tohoto pohladu. …ALE kedze casu nejak nemam a posledne dva mesiace vobec k ziadnemu koznemu lekarovi som nesiel a zrazu minuly tyzden sa mi ozval pan doktor…nedalo mu to a venoval sa patraniu aj bezomna…a nasvete bol vysledok, 6nasobne nizsia uroven DAO ako u normalneho jedinca a diagnoza bola na svete, co je z jedneho pohladu velmi dobra sprava ale zarovne zla sprava…vyliecit sa to totiz zatial nevie.
Takze tymto mojim pribehom chcem len poukazat na profesionalitu snad najlepsieho imuno-alergologa na Slovensku nakolko sa lisi od ostatnych vysokym zaujmom o pacienta a najma patra po suvislostiach.
Odporucil mi vsetko co ste uz spominali, vratane zatial jedineho pripravku ktory sa prave zameriava na doplnanie hladiny DAO v krvi, ktora stiepi a odburava histamin a to DAOSIN. Aktualna cena z online shopu kde som to kupil ja www.reviwell.at je 37€ za 60kapsulove balenie. Ten vsak je len vyzivovym doplnkom takze lahka histamínová DIETA je nevyhnutna sucast zivota tych co to maju identifikovane…zatial, ved medicina ide dalej a DAOSIN je pomerne novy poznatok.
Uz len doplnim k diskusii dole, MUDr. Talan je sukromny lekar, Jeho spolocnost ma nazov OKIA, s.r.o. a na poliklinike JUH je ako vacsina lekarov len v podnajme. To vsak znamena len to ze si je sam sebe panom ale kedze ma Zmluvy so vsetkymi troma Zdravotnymi poistovnami je to uplne jedno 🙂 a vezme kazdeho pacienta.
Takze ho vrelo odporucam kazdemu kto si nevie rady.
maruš
Ahojte ludia, mne tiez p.doktor Talan zistil syndrom histaminovej intolerancie.
Vlastne som mala aj helikobaktera, ale toho znicili anitiotikami, takze mi ostal “v rieseni” iba tento syndrom.
Odmietla som brat antihistaminika, takze beriem raz za rok vyzivovy doplnok Energy Q spektrum (lebo je tam meď), denne vitamin C a vitamin B6.
Potraviny,kt.sa nedoporucuju jest, lebo su bohate na histamin: alkohol (zvlast cerv.vino), ryby (najma konzervy z tuniaka), tvrde syry, cokolada, suche salamy, orechy, paradajky, kecupy, banany, jahody, maliny, ribezle, citrusy, ananas, kiwi, vacsie mn.kyslej kapusty, spenatu a octu.
Casopis Bajecna zena cislo 46 tuto problematiku rozobera laickym sposobom
Dobrý deň mam 12r. A ma intoleranciu na HISTAMÍN alergologicka povedala žena toho zoznamu jedál ktoré sú zakázané sa nemám držať ale chcem to skúsiť poraďte mi čo mam jesť ak nemôžem dosť veci …⬆️⬆️⬆️Poraďte
Zdravím, viem Vám podariť ohladom HIT… Jana
Dobrý deň Wawa, hovorí sa, že u každého to prebieha individuálne. Preto aj zoznam povolených/zakázaných potravín je najlepšie otestovať sám na sebe.
Odporúčame zaviesť si slovník a každý deň si zapisovať čo ste zjedli, a čo vám doslova “nesadlo”. Takto si vybudujete vlastný zoznam potravín, ktoré vám neškodia. Povolené potraviny v článku sú dobrou inšpiráciou. Existujú aj diéty, po ktorých sa histamínová intolerancia úplne vytratí, viac v článku. Mnohým pomohla pani doktorka Mudr. Renáta Gorthová v Bratislave.
Snáď sme Vám aspoň trochu pomohli, budeme veľmi radi, ak nám dáte vedieť, ako sa to vyvíja.
werdza zdravim zaujem o letak o tych morskych riasach na histamin prosim poslat mi to na e-mail: Haky611(at)azet.sk Dakujem.
Čítala som už o tom veľa a ľutujem tých, ktorý s niečim takýmto musia žiť. Ale myslite zdravo! Pozrite koľko zdravých jedál tu na vás každý deň čaká ww.najtelo.com/category/recepty/ 🙂 🙂 život je predsa len jeden, nenechajte si ho nikdy takto pokaziť 🙂 🙂 Blbá histaminova intolerancia!
Zdravím… viem Vám poradiť ohladom HIT… Jana
Dobrý deň Janka….Volám sa Viera a tiež trpím na HIT. Asi pred mesiacom som prekonala nejakú virózu a odvtedy sa mi príznaky dosť výrazne zhoršili. Už mám kŕče skoro každý deň a neviem s tým nič urobiť. Už skoro vôbec nič nejem. Ak by ste mali dobrú radu, tak by som Vám bola veľmi vďačná. Ďakujem za každý dobrý nápad. S pozdravom, Viera..
Zdravim … pracujem v centee zdravia a ludi s alergiami na jedlo mame neurekom.. ak by ste mali zaujem ako zlahcit vasse priznaky aleboaz casom odstranit aby ste mali plnohodny zivot kludne ma kontaktujte 🙂 pretoze to ze niecim trpite je signal tela ze nieco vnutri nie je v poriadku 🙂
dopyt na Simonu
pozdravujem Vás a prosím info…
z testu “44” potravín mi vyšlo mlieko a veci podobné na 1.mieste,
vajcia na 2. mieste
a droždie na 3. mieste
– všetko v tej najľahšej podobe
– všetky som úplne som vylúčil z jedálnička a na radu imunologičky doplňam probiotika v kapsuliach.
Po troch mesiacoch začnem postupne od zadu zaraďovať potraviny do jedálnička
Aký vzťah mám mať k potravinám typu paradajky, masové výrobky, ryby,alkohol, pivo a pod., ktoré sú vysoko problémové pri HIT?
Veľmi pekne ďakujem
Milan
Zdravím, viem vám poradiť ohladom HiT .. Jana
Dobrý deň pani Simona, píšem Vám za moju mamu, ktorá má 86 rokov a v 83 rokoch jej bola alergo- imunológom zistená dňa 11.7.2022 alergia na pšeničnú, ražnú, jačmennú múku, vajcia, ryby, kuracie mäso, mlieko, cibuľu, sóju + HIT. Na základe zistenia toľkých alergií máme veľmi obmedzený jedálny lístok. Jeme len zemiaky, ryžu, jablko, cuketu, morčacie prsia, bezlepkový chlieb, bezlepkové piškóty, ryžové cestoviny, rastlinné mlieka, bezlepkové pudingy. Do varenia používame kukuričnú a ryžovú múku. Mama užíva antihistaminika fenistil a zyrtec, probiotika Probio- fix imu/ neobsajú proteíny kravského mlieka, laktózu, lepok, chuťové prísady/. Jej symptómy sú neznesiteľné pálenie tela/ brucho a chrbát/. Gastroenterológ vylúčil celiakiu. Bude tomu pomaly mesiac, čo dodržiavame diétu s vynechávaním potravín na ktoré je alergická a cíti sa oveľa lepšie. Vedeli by ste mi prosím poradiť o čo rozšíriť jedálny lístok, aby som mamu neoberala o potrebné živiny a ako ju ešte inak chrániť. Ďakujem Alena
Zdravím…poradím Vám ohladom Histamínovej intolerancie… Jana
Zdravim.Budem velmi vdacna ak mi pomozete s HIT zjedla som kur.prsia a,dostala som zihlavku a na pohotovosti mi dali ditiaden len ja som sa vyhadzovala po akej kolvek potravine po troch dnoch som si dala nato ibalgin samozrejme aj unava a stres a zacal mi trpnut jazyk az som skolabovala dali mi adrenalin a nasla sa na jiske na internom davali mi kortikoidy dithiaden a neviem co aj tak som sa vyhadzovala aj z caju neocnicneho nesladeneho tak som sa nastvala a jedla len suchare a cistu vodu 2-dni este som sa vyhadzovala ale len trosku a tak som zacala jest len suchu ryzu,zemiaky suche suche rozky nevyhadzovala som sa ale bolesti brucha ako keby mi netravilo ale pustili mi domov s epipetou a predisonom a ze je to dobre len mne bolo stale zle tak som isla za alergologickou a ta mi zistila len ztych vpichov ze som alergicka skoro na vsetko a teraz beriem lieky mam sprej ale stale mi byva po kazdom dietnom jedle zle unava tocenie hlavy zapchy depresia nepokoj bezbocnost jem len kuk.chlebik jahnacie ryzu jablko zemiaky cerstvu uhorku a vodu zel.polievku prosim poradte mi co mam robit a ake lieky mozem uzivat od bolesti hlavy ibalgin a novalgin som reagovala kolapsom teraz beriem len paralen dakujem za,radu
Dobrý deň Janka
Prosím mohli by ste mi poradiť ohľadom Hit,
trápim sa s ňou už takmer rok, je to lepšie sko na začiatku, ale aj tak má stále trapia problémy s trávenim, takmer po každom jedle. Som dlhodobo na nizkohistaminovej diete, beriem 3xDaosin, 3xNalcrom,3xpankreatin +antihistaminika, mám za sebou biorezonanciu a aj tak bez tabletiek neviem nič zjesť.Najnovšie skúšam Gvercetin.
Akakoľvek rada by má potešila
Ďakujem s pozdravom Maria
Dobrý deň Janka,
mám histaminovú intoleranciu už skoro rok a stále mám problémy okolo trávenia napriek tomu, že dodržiavam nizkohistaminovú dietu. Je to lepšie ako na začiatku, ale aj tak mám každý deň iné príznaky. Beriem probiotika, daosin, nalcrom, pankreatin a najnovšie skúšam kvercetín. Skúsila som aj biorezonanciu. Ak by ste mi mohli poradiť ohľadom Hit bola by som vďačná.
Ďakujem za každú radu maria
dobrí den aj môj syn má hystamínovú intoleranciu na jedlo,čo nám spôsobuje velké problémy pretože neviem čo mu mám dávať,pretože tieto potraviny pre hystaminikou sú velmi drahé.chcem vás poprosiť kde sa mám obrátiť ked chcem aby mi tieto potraviny boli preplácané?
Histaminici čo používate namiesto octu a citrónu do šalátov. Čítala som niekde že kyselina askorbová len ju nemôžem nikde kúpiť. Želám Vám všetkým aj sebe veľa trpezlivosti pri sporáku a skoré uzdravenie. ♥️